Wormeninfo

Wormenwormeninfo; iedereen die huisdieren heeft, heeft er wel eens van gehoord.

Maar hoe zit dat nou precies? Op deze vraag proberen we hier antwoord te geven.

Er zijn veel verschillende soorten wormen. Twee daarvan komen we regelmatig bij onze honden en katten tegen.

Spoelwormen
ELKE pup en ongeveer de helft van de kittens worden met deze wormen geboren. In elke teef/ poes leven wormenlarven die zich in het lichaam ingekapseld hebben. Deze larven zijn ongevoelig voor wormmiddelen. Als de teef drachtig is worden deze larven ‘wakker’ en trekken door het lichaam naar de pups/ kittens. Als de pups/ kittens eenmaal geboren zijn worden ze ook weer door de moedermelk besmet. Volwassen honden (en ook katten) worden besmet door het oplikken van uitwerpselen/ braaksel of door het eten van bv. besmetten muizen. Je zult vrijwel nooit wormen tegenkomen in de ontlasting van uw huisdier! Dit wil niet zeggen dat uw hond of kat geen wormen heeft. Meestal vindt je in ontlasting alleen eitjes en die kun je met het blote oog niet zien. Vooral na het ontwormen kan het wel eens zijn dat je wel wormen ziet. Ze lijken een beetje op spaghetti of elastiekjes.
Ook mensen kunnen besmet worden met wormen. Er ontwikkelen zich geen volwassen wormen, maar de larven maken een trektocht door het lichaam waar ze schade aanrichten (dit uit zich in griepverschijnselen). Bij kinderen wordt een link gelegd tussen wormbesmetting en astma. Tot nu toe werd aangenomen dat mensen alleen besmet raken via besmette grond (uitwerpselen). Uit onderzoek blijkt nu dat mensen ook besmet kunnen raken via eitjes in de vacht. Naast het regelmatig ontwormen is het regelmatig handen wassen dus erg belangrijk. Zeker voor het eten.

Lintwormen

De lintworm komt minder vaak voor. De lintworm bestaat uit een kop en allemaal zakjes die samen het lichaam vormen. Elk zakje is gevuld met eitjes. In de ontlasting lijken die zakjes op rijstkorrels. De eitjes worden gegeten door vlooien. In de vlo ontwikkeld zich een larve. Als de hond/kat de vlo oplikt ontwikkeld de larve zich in de darm tot een lintworm. Bij een lintworm infectie is naast het ontwormen een vlooienbehandeling dus heel belangrijk. Zo voorkom je herbesmetting.

Waarom is regelmatig ontwormen zo belangrijk?

- Wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Meestal heeft u dit niet in de gaten. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw huisarts.
- Wormmiddelen pakken alleen de volwassen wormen aan en niet de eitjes en larven. Als u zeker weet dat uw hond of kat wormen heeft is het belangrijk om de behandeling na 2 weken te herhalen. De eitjes zijn dan weer uitgegroeid tot volwassen wormen.
- Er zullen in de buurt altijd dieren zijn die besmet zijn. Dit kunnen onbehandelde honden en katten, maar ook vossen, muizen, konijnen en in het geval van lintworm ook vlooien zijn.

Hoe vaak moet ik ontwormen?

Aangezien elke pup/ kitten met wormen geboren wordt, moeten ze vaak ontwormd worden. Dit gebeurd op de volgende leeftijden:

2 weken, 4 weken, 6 weken, 2 maanden, 3 maanden, 4 maanden, 5 maanden, 6 maanden.

Daarna is het verstandig om de ze minimaal 4 keer per jaar te ontwormen.

Wormmiddelen kunt u gewoon aan de balie kopen. U hoeft alleen te weten hoe zwaar het dier is. De hond/ kat zelf hoeft u hiervoor niet mee te nemen.