Gebitsproblemen

Veel honden en katten krijgen in hun leven te maken met gebitsproblemen. In deze folder willen we uitleggen waar deze problemen uit kunnen bestaan, en wat u er aan kunt doen.

Tandsteen

Door bacteriën in de bek van uw hond/ kat ontstaat tandplaque. Door een reactie met speeksel verkalkt de tandplaque. Zo ontstaat een dikke laag tandsteen. Hierdoor gaat het tandvlees ontsteken. Uiteindelijk gaat ook het steunweefsel dat om de wortels zit ontsteken. Het gevolg is dat tanden eerst los gaan zitten, en later zelfs uitvallen. Dit alles gaat gepaard met erg veel pijn en een onaangename geur. Ook het eten gaat zo steeds moeilijker. In het ergste geval kan uw hond/ kat hart-, nier-, en gewrichtsproblemen krijgen, doordat bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan komen.

Gebitsreiniging

Als uw hond/ kat tandsteen heeft, is het dus erg belangrijk om het gebit te laten reinigen. Dit gebeurt onder narcose. Met een ultrasoon reinigingsapparaat wordt het tandsteen verwijderd. Ook onder het tandvlees wordt het tandsteen verwijderd. Dit is erg belangrijk, omdat juist dit tandsteen voor de tandvleesproblemen zorgt. De kiezen die los zitten worden getrokken, zodat uw hond/ kat hier geen last meer van heeft. Na het reinigen worden de tanden gepolijst. Dat wil zeggen dat het tandoppervlak gladder wordt gemaakt, waardoor tandsteen zich minder snel hecht op het tandoppervlak. (De kosten van een gebitsreiniging zijn+- € 150,00, dit hangt af van de algehele toestand van het gebit of er veel tanden getrokken moeten worden en of er medicatie gegeven wordt)

Preventie

Na een gebitsreiniging is het absoluut noodzakelijk dat u zelf ook preventieve maatregelen neemt. 24 Uur na de reiniging vormt zich al weer nieuwe tandplaque en begint het proces opnieuw. Deze maatregelen kunnen uit de volgende handelingen bestaan:
- Poetsen: U kunt de tanden van uw hond/ kat regelmatig poetsen.
- Spoelen: Als uw hond/ kat het poetsen niet toelaat kunt u ook het gebit spoelen met een speciale vloeistof. Dit moet regelmatig gebeuren. Ook bestaat er een vloeistof die door het drinkwater kan.
- Voer: Er is ook speciaal voer. Dit voer vermindert de groei van tandsteen. Droge brokken zijn altijd beter voor de tanden dan blikvoer.
- Knagen: Vaak kun je tandsteen verkomen door uw hond/ kat goed te laten knagen. Bij de hond kan dat gebeuren d.m.v.: buffelhuid, mergpijp, denta-sticks, appel etc.

Tanden poetsen

Het beste kunt u tanden poetsen oefenen. U begint met alleen de lip optillen. Beloon steeds goed door bijvoorbeeld meteen erna te gaan wandelen. Als de bek nakijken goed gaat, begint u aan het poetsen. Zo gaat u elke paar dagen een stapje verder. Eerst doet u alleen de buitenkant met een gaasje gedoopt in kippenbouillon (hond) of sap van een blikje vis (kat). Laat uw hond/ kat eerst eens aan het gaasje proeven. Belonen blijft erg belangrijk. Als het gaasje goed gaat kunt u het poetsen met een tandenborstel proberen. U kunt voor dieren speciale tandpasta kopen met een lekkere smaak. Gemiddeld is 3-4 x per week poetsen voldoende. Als het alleen lukt om met een gaasje te poetsen, of alleen de buitenkant van de kiezen te poetsen, is dit altijd beter dan helemaal niet poetsen. Sommige dieren zullen poetsen nooit toelaten. Deze dieren zullen waarschijnlijk vaker onder narcose moeten voor een gebitsreiniging.

Reparaties

Gaatjes en gebroken tanden of kiezen kunnen ook gerepareerd worden. Cariës komt bij de hond of kat, anders dan bij mensen, gelukkig bijna nooit voor. Afgebroken kiezen wel. Het is belangrijk om als dit gebeurd is, dit altijd even na te laten kijken. Uw dierenarts kan zien of het nodig is dat dit gerepareerd wordt.
Een andere aandoening die wel eens voorkomt is een kieswortelontsteking. Eventueel is hier een wortelkanaalbehandeling mogelijk.