Drachtige hond

De draagtijd van de teef is ± 65 dagen. Drachtigheid kan vastgesteld worden d.m.v.: een echo (vanaf 4 wkn) of een röntgenfoto (vanaf 42 dgn). Soms zijn de pups vanaf 4 weken al te voelen door de dierenarts.

Voeding drachtige teef

De aanstaande moeder heeft behoefte aan goed verteerbare, hoogwaardige, complete voeding. Is de moeder aan de magere kant en eet ze niet zoveel, dan is het raadzaam om (totdat de pups zelf eten) ook voor de moeder nu al over te gaan op een puppyvoeding. Die bevat nog meer energie en eiwit.

Vlooien en wormenbehandeling drachtige teef

Het is raadzaam om vlak voor en/of vlak na de bevalling, de teef eenmaal te ontwormen, wij adviseren hiervoor de Milbemax® tabletten. Het vlooienmiddel dat we hier in de praktijk adviseren is in de meeste gevallen Advantage® of Pulvex®. U mag dit het gehele jaar maandelijks toedienen.

Voortekenen van de naderende bevalling

Voor de bevalling trekt de teef zich vaak terug op een vertrouwde plek. Zorg dat de mand/ bench of werpkist daar al enige tijd vooraf geschikt voor is en schoon klaar staat. Geef de teef dan ook alle rust. Ruim voor de bevalling valt het op dat de buikomvang van de teef flink is toegenomen. Ook de melkklieren beginnen wat op te zetten. Soms valt het op dat de teef een helder, taai, soms iets melkachtig, wit slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur moet plaatsvinden.
De lichaamstemperatuur van de teef zakt 24 uur voor de bevalling met 0,5-1°. Vlak voor de bevalling begint tengevolge van de weeënactiviteit de temperatuur weer te stijgen. Het is verstandig om voor de bevalling al te zorgen dat er puppymelk aanwezig is.

De bevalling

Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet de eerste pup geboren zijn. Het vruchtwater kan overigens wat groen van kleur zijn; dan moet de eerste pup binnen 1 uur geboren zijn. Bij continue persen mag er max. 40 min tussen de volgende pup inzitten. Bij af en toe persen max. 2 uur. Bij geen activiteit kan de moeder gaan slapen, dit is normaal. Bij twijfel kunt u altijd de dierenarts bellen!
De pups worden meestal in kopligging, soms in stuitligging geboren. Let wel op tijdens de bevalling: soms ligt een pasgeboren pup nog in het vlies: als de moeder of u dat niet direct verwijdert kan een pup stikken.

Hoewel het niet comfortabel lijkt, dient u bij moeilijkheden toch naar de praktijk te komen. Daar zijn alle mogelijk noodzakelijke medicamenten en instrumenten aanwezig. Bovendien is de operatiekamer nabij voor als een keizersnede aan de orde mocht blijken.

Na de bevalling

De natuur heeft ervoor gezorgd dat de navelstreng meestal spontaan op de goede plaats afscheurt. Blijft de teef na de bevalling onrustig, dan is het verstandig te laten controleren of ze inderdaad ‘leeg’ is.

De pups
De pups kunt u merken met bv een gekleurd wollen draadje en ze moeten gewogen worden op een nauwkeurige (digitale) weegschaal. Dit kan 2x daags gedaan worden, noteer dan het gewicht van de pups. Pups mogen na de bevalling NIET afvallen! Gebeurt dit wel dan is er iets mis; of de teef heeft te weinig melk of de pups drinken te weinig, bijv. door een opkomende ziekte. Pups moeten vanaf de geboorte dagelijks aankomen in gewicht. Ongeveer op de 10e dag na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de pups als het goed is hun geboortegewicht verdubbeld.
Vanaf 3 weken na de geboorte kunt u de pups gaan bijvoeren. Dan is de overgang niet zo groot als ze straks gespeend worden. Bovendien verliest de moeder dan minder energie aan haar snel groeiende en energieverslindende pups. U kunt pupbrokjes weken en wellen in lauwwarm water of nat voer voorzetten. Steeds verse, kleine beetjes, een paar keer per dag.
Denk aan het ontwormen van de pups als de pups 2, 4, 6, 8, 10, 12 oud zijn.
De pups worden drie maal gevaccineerd tegen besmettelijke ziekten; als ze 6, 9 en 12 weken oud zijn.


Wij wensen u veel succes en worden graag op de hoogte gehouden over de bevalling en de geboren pups!