vuurwerkangst
 
  
              Vuurwerkangst
 
 
 

Huisdieren zijn van nature erg bang voor harde geluiden, zoals vuurwerk en onweer. Eén van de redenen waarom honden en katten zo angstig kunnen zijn, is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst beloond. Door middel van aandacht. Soms wordt het gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, helikopters of het piepje van de magnetron.
 
Het belangrijkste voor uw huisdier is dat u als eigenaar heel kalm blijft en geen reactie geeft op het angstige gedrag van uw huisdier. Verder hebben wij hieronder een aantal tips en middelen voor u opgeschreven om u uit teleggen wat u als eigenaar allemaal kunt doen om u en uw huisdier een zo min mogelijk stressvol oud en nieuw te bezorgen.
 
U kunt niet vroeg genoeg starten met trainen om uw huisdier aan bepaalde geluiden te laten wennen. (Dus begin hier niet in december mee.) Dit kunt u doen met ballonnen, speelgoedauto`s met geluid/sirene, klappertjespistool, en er bestaat zelfs een CD met vuurwerkgeluiden. Doe deze oefeningen afwisselend met bv favoriete spelletjes van uw huisdier. Indien nodig kan er tijdelijk ondersteunende medicatie gegeven worden.
 
Een aantal tips voor honden en katten met vuurwerkangst:

-                Zet de radio aan
-             Leidt de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje met geluid zodra hij angstig gedrag vertoont. Zo leert hij zich op dat geluidje te concentreren.
-                Denk eens aan een prop watten in de oren, vetgemaakt met wat olijfolie.
-                Laat een angstige hond aan de riem uit. Eventueel met een niet angstige hond.
-                Geef uw hond niet plotseling veel aandacht zodra hij bang wordt. Probeer dit gedrag een te negeren en doe zelf alsof er niets geks aan de hand is.
-                Laat de hond voor 22.00uur uit met oud en nieuw.
-                Laat uw huisdier absoluut niet alleen.
-                Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houdt ramen en deuren gesloten. En houdt u kat binnen.
-                Let op: dieren imiteren elkaars gedrag, zowel goed als slecht gedrag.
 
Medicijnen

Er zijn producten die hond/kat minder angstig maken (liefst in combinatie met geluidstrainingen). Begin hier tijdig mee, niet wanneer het dier al heel angstig is. Hiervoor kunnen de D.A.P. halsband en de Zylkene tabletten gebruikt worden. Deze medicijnen hebben geen bijwerkingen en maken uw huisdier niet suf/ slaperig. Ze werken geruststellend. Als alternatief om op korte termijn de angst aan te pakken is het gebruik van de medicatie Alprazolam. Dit middel werkt tegen angst en is een veilig medicijn bij kortstondig gebruik.