Vlooien en teken

 
 
 
 

Vlooien

Vlooien, alleen al bij de gedachte eraan krijgen we jeuk. Toch is het goed om erover na te denken en, belangrijker nog, om er iets tegen te doen.
De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden. De vlo voedt zich met het bloed van hun gastheer. Na 48 uur begint hij met de productie van eitjes (20-50 per dag). Deze eitjes komen in de omgeving terecht. Uiteindelijk kan je huisdier op ieder moment weer besmet raken. Ook in de winter met de verwarming aan is het een ideaal klimaat voor een vlo.
 
De vlo kan de oorzaak zijn van:
  - huidallergieën
  - bloedarmoede
  - besmetting van hondenlintworm
  - besmetting van leukemie en katten-en niesziekte bij de kat.
 
In de praktijk kunnen wij u adviseren over welk vlooienmiddel voor uw huisdier het meest geschikt is. Het middel is verkrijgbaar in een pipetvorm of in een tablet. Maak bij gebruik van een pipet een scheiding in het haar tussen de schouderbladen en druk de pipet leeg op de huid. Het verspreidt zich door het vetlaagje op de huid. Het is dus belangrijk om 2 dagen voor de behandeling en 2 dagen na de behandeling de hond niet te wassen (ook niet zwemmen). Als uw hond/kat veel vlooien heeft is het verstandig om de omgeving ook te behandelen tegen eitjes en larven. Zo voorkomt u dat uw hond/kat steeds opnieuw besmet wordt. Hiervoor is spray verkrijgbaar in onze praktijk.

Teken

Teken zitten meestal in struiken. Zodra een hond (en een enkele keer ook een kat) langs de struik loopt laat de teek zich op de hond vallen. Hij bijt zich dan met zijn kop vast in de huid van de hond en zuigt zich vol. Teken kunnen ook ziekten overbrengen. Hier is dat de ziekte van Lyme. In de zuidelijke streken van Europa (bv Frankrijk) leeft nog een ander soort teek die de ziekte Babesiose over kan brengen. Dit is een gevaarlijke ziekte die dodelijk kan zijn.
 
Als uw hond vaak last heeft van teken kunt u uw hond het beste preventief met een pipet behandelen of een speciale band omdoen, zeker als u van plan bent om uw hond mee te nemen op vakantie.
Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. De teek niet eerst verdoven. De kans bestaat dat de teek het opgezogen bloed weer uitbraakt. Dit vergroot de kans op eventuele infectie. Met een tekenpincet, of met je duim en wijsvinger pak je de teek stevig beet zonder eraan te trekken. Draai de teek rond (niet trekken!). Hij laat dan vanzelf los. Schrik niet als het kopje blijft zitten. Dit kan wel eens gebeuren. Dit komt er naderhand vanzelf uit.
 
Let op. Een product voor honden mag niet gebruikt worden bij katten. Lees bij elk middel altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing door. Dit voorkomt veel problemen.