Kitteninformatie
 

Vaccinaties

Een pasgeboren kitten heeft antistoffen meegekregen van zijn moeder. Na een paar weken neemt deze afweer af en moet de kat dus ingeënt worden. Dit gebeurt 2 keer:
Leeftijd Vaccinatie
9 weken Katten- en niesziekte
12 weken Katten- en niesziekte

Daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald. Naast deze basisvaccinatie zijn er nog twee vaccinaties:

Bb vaccinatie: Niesziekte is een verzamelnaam voor klachten die veroorzaakt kunnen worden door verschillende soorten bacteriën en virussen. Bb, voluit genoemd Bordetella bronchiseptica, is een bacterie die ook niesziekte kan veroorzaken, maar niet in de standaard enting zit. Als een kat naar pension gaat kan het verplicht zijn tegen deze ziekte te vaccineren.

Rabiës: Dit is de enting tegen hondsdolheid. Zodra u een grens passeert is deze enting verplicht, dus ook als u naar België of Duitsland gaat. Bent u van plan verder weg te gaan op vakantie en gaat de kat mee, vraag dan aan de assistente of dierenarts of er voor dat land speciale eisen worden gesteld.
Als het kitten op onze praktijk komt voor zijn inenting wordt hij ook helemaal nagekeken.
 
Ontwormen

Elke kitten wordt met spoelwormen geboren. Deze krijgen ze mee van de moederkat als ze nog in de buik zitten. Na de geboorte worden ze weer via de moedermelk besmet. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens. Het is dus belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen. Dit kunt u het beste op de volgende leeftijd doen:
4 weken 6 weken 8 weken 10 weken 12 weken 4 maanden 5 maanden 6 maanden
Daarna is het verstandig ze minstens 4 x per jaar te ontwormen.

Chippen

Vroeger kregen katten een tatoeage in hun oor, zodat iedere kat herkenbaar was. Tegenwoordig is hier een betere methode voor; de chip. Deze heeft het formaat van een rijstkorrel en wordt door de dierenarts met een naald onder de huid ingebracht. Zo krijgt de kat zijn eigen unieke nummer. Dit nummer wordt samen met uw adres en telefoonnummer geregistreerd in een databank. Als de kat wegloopt, kan zo de eigenaar eenvoudig opgespoord worden. Per 3 juli 2004 moeten alle katten een chip hebben zodra ze de grens passeren.

Voer

U kunt uw kitten het beste kitten voer geven. Vanaf een half jaar kunt u overgaan op voer voor volwassen katten. Rond een jaar of zeven kunt u op seniorvoer overstappen.
Tot slot is het belangrijk om uw kitten met zo veel mogelijk nieuwe situaties kennis te laten maken. Dit noemen we socialiseren. Dit moet op een jonge leeftijd gebeuren. Zo krijgt u later een kat die niet snel bang is en zich in alle situaties goed gedraagt.